Tar digitalisering på alvor

Kyan Nathanael Bårdseng på Raufoss vgs diskuterer programmering av UR-roboten med lærer elektro Einar Hovden

ROBOTER TIL ALLE VIDEREGÅENDE SKOLER I FYLKET

Oppland fylkeskommune tar virkelig digitalisering og Industri 4.0 på alvor. Nå har de kjøpt inn 11 roboter til de videregående skolene sine.

Dette innkjøpet er en konsekvens av fagfornyelsen og innføring av nye læreplaner. Da vil digitalisering få en enda mer sentral rolle i videregående skole for fag- og yrkesopplæring.

– Vi føler oss privilegerte, fordi vi har et fylkesting som er opptatt av å skape gode læringssituasjoner for elevene våre. Politikerne der har vært sterke pådrivere for å tilføre skolene våre nødvendig kompetanse og utstyr, forteller fagopplæringsleder Jørn Olav Bekkelund i Oppland fylkeskommune.

Digitalisering står sentralt i morgendagens arbeidsmarked

Fylkestinget har i løpet av de siste tolv månedene bevilget innkjøp av 11 UR-roboter. Disse er nå fordelt på de videregående skolene i fylket.

– Vi ser at innovasjon nå i all hovedsak er rettet mot digitalisering, sier Bekkelund. – Da er det viktig at også skolene våre blir i stand til å ta i bruk mulighetene som ligger i dette. Og da ikke bare innenfor Industri 4.0 og Bygg 4.0, men også når det gjelder omsorgs- og velferdsteknologi. For digitalisering vil også føre til at for eksempel helsepersonell vil få nye oppgaver. Vi må tilføre elevene våre nye læringsformer for å gjøre dem godt skodd til morgendagens arbeidsmarked.

I tillegg til roboter har skolene også blitt tilført VR-briller, 3D-scannere og 3D-printere.

– Industri 4.0 er i full gang på videregående skoler i Oppland, konkluderer Bekkelund.

Oppland er et foregangsfylke

Et av målene med denne satsingen på digitalisering og robotisering, er å få flere til å søke på fag- og yrkesopplæring. På dette området er Oppland tidlig ute, ifølge leverandøren Cobotnor.

– Ja, dette er helt unikt, understreker daglig leder Espen Hansen. – Så vidt jeg vet er dette det største robotprosjektet i skolesammenheng her i landet, og det største innkjøpet en fylkeskommune noensinne har gjort til sine videregående skoler.

De innkjøpte UR-robotene kan stå usikret i klasserommet, i motsetning til tradisjonelle industriroboter som av sikkerhetshensyn må gjerdes inn.  På robotene kan elevene gjøre all mulig integrasjon mot andre installasjoner og systemer som skolen råder over.

– Vi anser Oppland som en viktig region for roboter, og vi synes det er godt gjort av Oppland fylkeskommune å satse så sterkt på dette området, påpeker Hansen. – Innkjøpsprosessen ble raskt gjennomført, og de fikk UR robotene kjapt rullet ut til skolene sine. Nå er de allerede i full gang med undervisningen. Så Oppland er virkelig et foregangsfylke, mener vi.

Kontakt daglig leder, Espen Hansen, 951 67 407 for mer informasjon.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *